Herbeleef Sint-Niklaas

Terug naar overzicht

Al twee keer zijn we vanuit 't Lammeken erop uitgetrokken om onze omgeving te herkennen en belevenissen op te halen. De eerste keer vertrokken we naar het Klein-Hulst, de Paepenakkers, Mercatorstraat en terug. Veel herinneringen en verhalen kwamen naar boven. Weet je het nog? De logementshuizen op ’t Klein-Hulst, ’t speciaal volkske in de Paepenakkers, Café den Aap, de Luikse Wapens, Sint-Rochusschool en de nonnenkesschool met zuster Hortense ( Ortens), de Blauwe Poort met zijn speciaal volkske, Kracht en Geduld met de Florimon voor de jongens en “ juffra Blondine “. Iedereen kende iedereen. Niet met de echte naam, maar wel met de bijnaam.

Onze tweede bijeenkomst was de verkenning en de belevenissen van de terreinen waar nu ’t Lammeken en de assistentiewoningen van de Weverij zijn. De terreinen waren van de Weverij Schoeters, den Bruggeman, Mijnheer Neirinckx, die ook vrederechter was. Wardje (91 jaar) haalde veel herinneringen op, had zelfs een lantaarn meegebracht om de hondenkarren bij te lichten. Maria, ook 91 jaar, wist te vertellen hoe het er in de ververij en de twijnderij aan toe ging, dat er op de hoek waar nu de Lidl is wel 8 werkmanshuisjes stonden (4 meter breed en slechts één voorkamer en één achterkamer).

Sommige verhalen van Ward en Maria waren soms echte “ oog openers “, veelal leuk (nu, omdat het voorbij is) maar ook soms heel emotioneel, omdat diepe herinneringen naar boven kwamen. Onze volgende tocht is naar de buren aan de overkant. De Zwartzusters, die eertijds gestart zijn met de opvang van psychiatrische patiënten. Nu is het daar een open psychiatrische kliniek, maar ouderen onder ons herinneren zich nog de hoge muren en de geheimzinnigheid wat zich daarachter allemaal afspeelde in onze fantasie. Wij gaan met een zuster op het terrein naar hun heel mooie kapel. Aan ons om wat we weten over de opvang van de “ siecken “, toen ook oneerbiedig “ zotten “, te vertellen. En zo verkennen we verder de omgeving van ’t Lammeken. Het zal uiteindelijk de bedoeling worden, al onze verhalen en emoties op te tekenen en er een documentje van te maken. Het is niet de bedoeling aan officiële geschiedschrijving te doen. Het is wel de bedoeling om de gewone dingen, door mensen beleefd, op te tekenen waarbij herinnering en emotie hun plaats krijgen en zo te bewaren.

Inschrijven via het onthaal of telefonisch 03/778 55 55.