Week van NAH van 11-18 oktober 2021

Terug naar overzicht

Ieder jaar organiseert de hersenletselliga in samenwerking met Sig VZW de ‘week van NAH’. Dit jaar vindt de week plaats van 11 tot en met 18 oktober 2021. Met deze week wil Sig VZW de noden van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij het brede publiek onder de aandacht brengen. In samenwerking met ons dagcentrum De Stroom in Beveren organiseren zij woensdagnamiddag 13 oktober een HERSENLETSEL-CAFE om 14.30 uur in de Lesseliersdreef 3A in Beveren.

Personen met een NAH, hun mantelzorgers, familieleden die graag meer inzicht hebben over het leven met een hersenletsel en studenten … zijn van harte welkom tijdens deze namiddag. Tijdens dit hersenletsel-café zal ervaringsdeskundige Rein Decoodt haar monoloog ‘TERUG!’ brengen voor het aanwezige publiek. Toegangsprijs: 5 euro. Inschrijven bij silke.jacobs@zpw.be. 

​​​​​​​
In 2009 trekt de jonge actrice Rein Decoodt door Mexico. Vanuit het niets wordt ze overvallen door een boosaardige bacterie die haar lichaam en geest teistert van kop tot teen. Na een lange strijd weet ze dat ze niet meer zal worden wie ze was. Zowel fysiek als psychisch is haar ‘zijn’ getekend door onzichtbare en zichtbare littekens. Samen met theatermaker Dirk Pauwels brengt ze dit autobiografisch relaas in taal en beeld. Een warm poëtisch traktaat, kwetsbare woorden en beelden in een spannende monoloog verpakt. De vertelling over een jong leven dat plots een ander richting wordt ingestuurd, naar een tweede geboorte van een andere Rein. TERUG! Grijpt naar de keel maar toont ook de kracht van het overleven.

Ook Zorgpunt Waasland heeft oog voor de noden van personen met een NAH en hun netwerk. Zorgpunt Waasland is een vergunde zorgaanbieder bij het VAPH en biedt specifiek voor personen met een NAH dagondersteuning in dagcentrum De Stroom. Het dagcentrum werkt voornamelijk met het ‘Persoonvolgend Budget’ dat door het VAPH wordt toegewezen aan de persoon met een NAH. Maar er zijn ook een beperkt aantal plaatsen voor personen met een ‘Rechtstreeks Toegankelijk Budget’. Personen die permanent thuis wonen, kunnen ook ondersteuning vragen via onze thuiszorgdienst.

Er zijn nog enkele plaatsen voor ons hersenletsel-café op woensdag 13 oktober 2021 van 14.30 tot 17.30 uur in dagcentrum De Stroom, Lesseliersdreef 3A in Beveren. Inschrijven kan bij silke.jacobs@zpw.be. Toegangsprijs: 5 euro. Koffie, thee, water en cake zijn voorzien.

Meer over VZW Sig: