Virginia, van de horeca naar de zorg

Terug naar overzicht

Virginia, alleenstaande mama van 2 kids, bijna zorgkundige  

De horeca zit in haar genen, 20 jaar lang was ze een vertrouwd gezicht in een grote brasserie aan De Wapper in Antwerpen. Deze voormiddag is ze de toeverlaat van Roger, een 60’er uit Zwijndrecht. Ga je deze middag eten in dienstencentrum Houtmere, Roger. Heb je besteld voor het weekend?  

Vierenhalf jaar geleden kwam ze alleen te staan met 2 jonge kinderen. De ommekeer kwam er tijdens de coronacrisis. De horeca ging dicht en Virginia ging op zoek naar een andere job.  

Ik hoorde dat men in de zorg op zoek was naar extra medewerkers. Mijn zus is al lange tijd werkzaam in de zorg en stimuleerde me. Dat zette me aan om de opleiding te volgen. 

Het volwassenenonderwijs in de zorg is een schoon gegeven. De opleiding en de stages doen me goed. Ik herleef helemaal en ben trots op mezelf: “ik kan het wel!”.  

Je moet het wel niet onderschatten: één jaar voltijds terug naar school. Het is intens. De theorie verwerken, de full-timestages in de thuiszorg en de woonzorg, tussendoor nog taken, de examens... Het huishouden thuis. Maar het gaat me lukken. Ik krijg veel complimenten en ook de feedback van de stagebegeleiding is positief. Het was een heel leuke samenwerking in woonzorgcentrum Boeyé-Van Landeghem in Kallo waar ik stage deed. Alles draait er om de bewoners. Nu loop ik mijn laatste dagen stage in de thuiszorg van Zorgpunt Waasland in Zwijndrecht en Kruibeke.  

Een zorgkundige mag tegenwoordig heel wat extra’s doen zoals steunwindels aandoen, glycemiemeting, medicatie toedienen. Tot voor kort waren dat taken van een thuisverpleegkundige. Het maakt ons werk nog waardevoller. 

Je moet je er wel van bewust zijn dat de thuiszorg ook avond- en weekendwerk is. Zoals in de woonzorgcentra. En als je er alleen voor staat met jonge kinderen, is dat niet zo gemakkelijk te combineren. De regering zou meer mogen investeren in kinderopvang ‘s avonds en in het weekend als ze meer mensen in de zorg willen.  

De dankbaarheid die je krijgt, maakt het zo mooi! 

Het is een mooie job. Er zijn heel wat raakvlakken met de horeca: het sociaal contact, mensen hun dag beter maken... Het is een heel sociale job. Je kan zelfstandig werken in de thuiszorg. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de noden aanvoelt van de klanten. Als de klant per ongeluk wat gemorst heeft, dan leg ik snel een dweiltje. Da’s zo gefixt. 

Er zijn zoveel eenzame mensen. En de dankbaarheid die je krijgt, maakt het zo mooi. Ik zal mijn plekje wel vinden in de zorg. Daar ben ik zeker van. 

Bekijk hier haar stage-ervaringen bij klant Roger, gebruiker gezinszorg Zwijndrecht.

Loop jij ook zo warm voor de zorg?

Op 2 mei start onze volgende cursus in Sint-Niklaas. Meer info over de opleiding vind je hier.

Kom naar één van de infomomenten op: 

  • Woensdag 16/03 om 9 uur in 't Punt, Lamstraat 23, Sint-Niklaas
  • Dinsdag 12/04 om 9 uur in 't Punt, Lamstraat 23, Sint-Niklaas

Graag inschrijven bij kathleen.christiaens@zpw.be