Integriteit inspireert
Als uitloper van onze integriteitscode wisselen medewerkers en leidinggevenden van gedachten over diversiteit en inclusie tijdens de inspiratiedagen in ‘23. Wie verder wou meedenken, was welkom in de werkgroep. Intussen is ons charter inclusiviteit klaar.
Charter inclusiviteit
Zorgpunt Waasland wil een warme omgeving zijn voor medewerkers, studenten, stagiairs, vrijwilligers en gebruikers waar iedereen (hij, zij, die) zich thuis voelt en gewaardeerd wordt. Bij Zorgpunt Waasland kijken we naar de persoon zelf en ieders talenten, niet naar herkomst, seksuele geaardheid, gender, handicap, leeftijd, geloof of levensbeschouwing.
‘Zorgen voor’ is teamwork. We zien elkaars talenten en de voordelen van elkaars verschillen. We hebben een heel divers personeelsbestand niet alleen naar herkomst maar ook naar opleidingsprofiel, leeftijd...
Hulya, medewerker hoteldienst: “Iedereen is uniek en heeft een andere kijk. Dat inspireert me.”
We zijn ‘tegen’ discriminatie en niet gewoon ‘niet discriminerend’ zoals de wet vraagt. We komen op via elkaar. Via omstaanderstrainingen leren onze medewerkers hoe ze best reageren op kwetsende uitspraken.
Jessy, onthaler-planner: “ Iedere bewoner, bezoeker, gebruiker, medewerker willen wij een fijn Zorgpunt Waasland – gevoel geven.”
Elkaar waarderen groeit als we elkaar beter leren kennen en begrijpen. Een bake-off-challenge met gerechten uit diverse culturen laat ons proeven van de rijkdom in elke cultuur. Met zoveel mogelijk medewerkers uit diverse voorzieningen samen op de foto te gaan, is dé uitdaging op ons jaarlijks personeelsfeest.
Marta, zorgkundige : “Soms begrijpen we elkaar niet, ook al praten we Nederlands. Maar we weten wat we bedoelen.”
Nederlands is onze verbindende taal en zorgt voor dat tikkeltje extra in de warme zorg bij mensen thuis en in onze huizen. We zetten in op eenvoudige en klare (digitale) taal voor anderstaligen, mensen met een beperking, dyslexie... en nemen de taalbarrières weg in ons wervings- en selectieproces. We leren en stimuleren al onze medewerkers en teams om onze digitale kanalen vlot te gebruiken.
Tine, directeur personeel: “Iedere medewerker verdient een eigen plekje. Daar wil Zorgpunt Waasland voor gaan.”
Een Baanbrekende Werkgever zet resoluut in op een duurzaam mobiliteitsbeleid en een mensgericht personeelsbeleid. Dit zijn de drie pijlers waar de Baanbrekende Werkgever op inzet:
Fietsen is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee, gezond en je bent er vaak sneller dan met de auto. Wij zijn de eerste welzijnsvereniging die sinds ‘22 fietsleasing aanbiedt aan alle medewerkers.
Je spot onze medewerkers op weg naar één van onze vele locaties in het Waasland, naar onze thuiszorggebruikers, naar de buurten met de fietskar... Of in het weekend wanneer ze genieten van een zalige fietstocht. Snel en zonder zorgen, want de herstelservice is inbegrepen. De fietsvergoeding hoort er natuurlijk bij. Leuk meegenomen. Met onze gratis fietstas en fluohesje zijn ze goed zichtbaar. Ook de directie fietst. Want bij het Zorgpunt Waasland zijn er bewust geen salariswagens.
Meer dan 100 medewerkers trappen al met een leasefiets. Begin ‘24 zullen opnieuw een pak collega’s kiezen voor onze aantrekkelijke formule.
In ons dienstwagenbeleid gaan we voor een totale ommekeer. Soms is de auto handiger om boodschappen te doen met onze thuiszorggebruikers of voor een verplaatsing met enkele bewoners. Daarom kiezen we vanaf 2024 voor 100 % elektrische deelwagens. Opladen op onze locaties aan de publieke laadpalen en weg zijn we.
Als inwoner in het weekend een kleine bestelwagen nodig? Dan neem je toch gewoon één van onze deelwagens. Want tussendoor, ’s avonds en in het weekend zijn die ter beschikking voor de ruime buurt.
Een mooi groen staaltje van samenwerking met Waasland Klimaatland en onze partnergemeenten.
In september en oktober zijn er info- en testsessies over de elektrische deelauto's: klik hier voor data en locaties.
Onze visie is: “de referentie zijn in zorg voor mens en maatschappij”. ‘Zorgen voor’ is duurzaam omgaan met elkaar en met onze omgeving. Duurzaamheid gaat over de klimaatverandering, veel minder CO², over onze gezondheid, zorgen voor elkaar en voor de volgende generaties. Maar ook over nabijheid. Wij streven ernaar dat de inwoners in hun eigen dorp terechtkunnen voor ondersteuning en dat onze medewerkers zo dicht mogelijk bij huis kunnen werken.
We ondertekenden vol overtuiging de dertiende Green Deal Duurzame Zorg en engageerden ons voor niet minder dan 23 acties.
Even gedreven stapten we in het certificeringstraject ‘Baanbrekende Werkgever’ en kozen voor het thema ‘Slimmer en groener onderweg’. Onze ambitie is duidelijk: we streven naar 100% duurzame dienstverplaatsingen. Dienstverplaatsingen met de auto doen we enkel als het nodig is. En zo ja, gebeuren ze klimaatneutraal zonder CO²-uitstoot.
"De nachten van De Spoele' samen op de foto. Stephanie doet ook de nacht in WZC De Gerda. "
"Ik sta graag in de cafetaria. Je hebt er veel contacten met de bewoners en familie. Zo blijf ik in beweging in plaats van thuis te zitten."
"We klinken met een aantal collega's op het nieuwe jaar. Merci ZPW voor de 'partybox'."
"Zorgen voor mensen thuis doe ik heel graag. Je krijgt zoveel dankbaarheid terug. Dankzij Zorgpunt Waasland volgde ik de opleiding zorgkundige via Diverscity. Ik heb nu mijn diploma. Super, hé."
"Zorg, dat is een woord dat ik vroeger niet begreep. Maar na wat die dames nu voor mij doen, begrijp ik het. Wassen, strijken, me verzorgen… Steeds met de glimlach en met een vriendelijke babbel. Koken doen ze ook als de beste! Zorgen, dat is liefde geven, steeds maar geven, zelfs van hun eigen ik. Bedankt, zorg!"
"Ik ben blij dat Linda mij komt helpen. Haar collega's zijn even behulpzaam: bed opmaken, strijken, boodschappen doen, opruimen en een praatje over vroeger en nu. Ik voel me gelukkig dat ik zo thuis kan blijven wonen. Oost West, thuis best!"
"De kraamzorgkundige van Zorgpunt Waasland neemt vele huishoudelijke taken van me over. Er is een warm contact en we krijgen veel tips over de verzorging van onze baby. De eerste weken met een nieuwe baby zijn best zwaar, zeker als je al een actieve kleuter hebt rondlopen. Dankzij de zorgkundige vind ik tijd en rust om van mijn baby te genieten."